Ludwig

De gitaar waar ik aan bezig was, is in basis geassembleerd, maar wordt even on hold gezet, omdat ik een opdracht in de wacht heb gesleept om een gitaar te bouwen, en ik wil die klant natuurlijk zo snel en zo goed mogelijk bedienen.

bovenblad af
kam te beginnen (ik wacht hier graag mee tot de toets op de gitaar zit.
rug en zijkanten af
hals af
assemblage basisassemblage klaar
afwerking te beginnen.

 

Dagboek voor Jan.

Zoals gemeld, bouw ik de onderstaande gitaar in opdracht. Dus is de tekst specifiek gericht naar Jan, maar iedereen mag natuurlijk mee genieten van de mooie foto's van wat een mooie gitaar aan het worden is.

Dag Jan, het werk aan de gitaar gaat mooi vooruit.

Waar ben ik ondertussen al? Ik sta voor een leuke en spannende week: ik vind de assemblage de leukste periode van de gitaarbouw: op enkele dagen ga je van een aantal onderdelen naar een instrument. De voorbije weken heb ik gewerkt aan alle onderdelen, en vandaag heb ik de eerste stap in de assemblage gezet.

De onderdelen: de rug, waarin het etiket ondertussen is gekleefd, met als jaartal 2019. Het is waarschijnlijk zowat mijn eerste gitaar die ik echt begin en eindig in hetzelfde jaar.

     

Het bovenblad, met de rosette waar ik content van ben. Ik heb gisteren de laatste tuning gedaan, dus de klank is nu eigenlijk bepaald.

     

De hals, waarbij aan de kop al flink gewerkt is naar het eindstadium toe, maar daar is nog wel wat kuiswerk aan.

  

En dan: lijmdriehoekjes (verbinding bovenblad - zijkant), lijmrepen (verbinding rug - zijkant), zijkanten zelf natuurlijk, met een versteviging voor het resonatorgat, de eindklos en de spie voor de hals - zijkantverbinding langs de baskant.

              

Vervolgens neme men wat lijm en klemmen, en kan de assemblage beginnen. Binnen een paar dagen heb ik dan echt al een gitaar (zoiets als waar Dries nu staat).

        

    

En ja, ik zit nog stees op schema! 

bovenblad klaar
kam opleg klaar, rest te beginnen (ik wacht hier graag mee tot de toets op de gitaar zit.
rug en zijkanten klaar
hals klaar
assemblage vandaag (29/03) gestart
afwerking te beginnen.
  

terug naar dagboekpagina