Dries

De basisassemblage is achter de rug. Na het lijmen van hals en klos, het plooien en lijmen van de zijkanten, werd ook de rug bevestigd. Dan kan je echt wel al spreken van een gitaar.

     

Na een basisoprkuis, worden de geulen gefreesd waarin de randinleg zal komen. Achteraan en op de cutaway-halsaansluiting leggen we ook een stuk in, zodat we een netjes afgewerkt geheel krijgen.

        

Persoonlijk vind ik de assemblage de leukste periode van de gitaarbouw: op enkele dagen ga je van een aantal onderdelen naar een instrument. Let wel, ik zeg ook altijd dat we na de assemblage halfweg zijn, dus ik mag nog wel een paar maanden genieten van Dries' aanwezigheid.

Voor de assemblage volgen we de volgende stappen: de hals en klos worden op het bovenblad gelijmd, dan worden de zijkanten geplooid (dit bleek een beetje een titanenwerk met het gekozen hout), die worden aan hals en klos gelijmd, dan verbonden met het bovenblad met lijmdriehoekjes. Volgende stappen zijn nog: de hoogte van de zijkanten juist zetten, het resonatorgat maken en verstevigen, de lijmrepen van de rug erop zetten en tenslotte de rug positioneren en lijmen.

                 

 

  

bovenblad af
kam het benen plaatje is al klaar, rest te beginnen
rug en zijkanten af
hals af
assemblage halfweg, nog een dag of 3 werk
afwerking toekomstmuziek