Ludwig

Bij de laatste update had ik het nog over mijn elektrische gitaar, die je op mijn pagina 'andere' instrumenten kunt bewonderen.

De klassieke waren toen in deze staat:

  

Na een welverdiend verlof ben ik terug in gang geschoten. De randinleg werd ingelegd, en ik heb de toetsen gemaakt, gelijmd en gefret. Na het voorbereiden van de toets (schaven en inzagen), wordt  deze uitgelijnd, zodat hij correct op de gitaar ligt. Omdat de hals onder een hoek staat, hebben we en opening onder de toets. Door aan de onderkant hout weg te halen, wordt de toets mooi aangepast op het bovenblad en kan hij gelijmd worden.

        

Nadat hij gelijmd is, wordt de hals gelijk gezet met de toets. Vervolgens schaaf ik de toets nog bij, zodat straks de toetsafstand (= afstand van de snaar tot de fret) optimaal is, en rond ik ook de toets, wat tot een fijner speelgevoel leidt. Na de frets nog eens extra in te zagen tot de correcte diepte, worden ze ingebracht. NIEUW: vanuit mijn elektrische avontuur neem ik de frets met een iets kortere draad mee. Dit leidt tot een mooiere afwerking.

          

Ondertussen denk ik ook alweer aan de volgende gitaar. Inderdaad, gitaar, ik ga er eens eentje apart maken, om nog eens iets uit te testen met de bebalking. Ik ga hiervoor een rosette gebruiken als bij mijn small hands gitaar, die je in de shop kunt bekijken. 

  

bovenblad klaar
kam te beginnen
rug en zijkanten klaar
hals klaar
assemblage klaar
afwerking te beginnen

EN WAT IS DIT NU WEER?

Herinnert u zich deze nog?

Inderdaad, Marianne is terug actief geworden. We hebben besloten om een echt cop-projectje te doen: we gaan samen een viool bouwen. We hebben geen deadline, het mag jaren duren, dus, geduld.

bovenblad gevoegd
kam te beginnen
rug en zijkanten rug gevoegd ,  zijkanten klaar
hals Het ontwerp is klaar, uitsnijden te beginnen. De  stempinnen zijn gedraaid.
assemblage de krans is klaar
afwerking te beginnen

terug naar dagboekpagina