De rozet

De 'klassieke' LudArt rozet

     rosette    

Eens iets anders: een rozet met hout met slaap. Bij het bouwen van een gitaar met kleinere mensuur, ben ik wat gaan experimenteren, waaronder met de rozet. Het is een snellere manier van werken, maar geeft ook een mooi resultaat.

  

 

De esthetica Bij de rozet wou ik een eenvoudig en herkenbaar motief creëren. Om ze zelfs van ver herkenbaar te maken, heb ik ervoor gekozen om het middenstuk eenvoudig te houden, waarbij vooral de tekening van het hout zelf het werk doet. De zijranden zijn met visgraatmotief opgebouwd, waarbij ik houtsoorten gebruik die van nature de gewenste kleuren hebben.
Het hout het middenstuk bestaat uit sterk gevlamde esdoorn, met ebben diamantjes. Voor de randen gebruik ik macassar (donkerbruin tot zwart), notelaar (bruin), citroenhout (geel) en niet gevlamde esdoorn (wit)
De bouwwijze De visgraat wordt opgebouwd met vergelijkbare technieken als bij de mozaïeken: vanuit een multiplex van de vier houtsoorten, worden plakjes genomen met de juiste hoek en verder verwerkt tot eerst halve visgraten, dan hele. Het inwerken van het middenstuk is dan 'gewoon' een werkje van aanpassen en zorgvuldig snijwerk.
De klank Ik geloof niet dat de rozet een belangrijke weerslag heeft op de klank, maar het is wel belangrijk als versteviging voor het klankgat (waarvan de doorsnee wél een weerslag heeft op de klank