De kam

                 

meest recente snaarknoping - een meer symmetrisch zicht:

 

De esthetica

Een gitaar is een instrument met rondingen, dus waarom zouden we van de kam ineens een rechthoek maken? Er zal ooit wel een reden geweest zijn, maar volgens mij niet sterk genoeg om eraan vast te houden. Bovendien zul je bij een rechthoekige kam al eens putjes zien op de hoeken, dat wordt hier ook al weer vermeden.

Bij de snaarhouder gebruik ik een volledig benen plaatje waar het midden uit weg wordt genomen, wat ik mooier vind dan de werken met stukjes tegen elkaar te zetten, want die voegen kun je gewoonweg niet verbergen.

Het hout De kam is gemaakt uit Indische palissander.
De bouwwijze

Een belangrijk element is het werken met twee gaatjes per snaar, waardoor deze een heel andere binding krijgt. De snarenblok wordt verstevigd door de versiering er boven op te lijmen.

Een andere afwijking is dat ik werk met een versmallende kam. Dit is gedaan om voor alle snaren een gelijke hoek te krijgen naar de kam toe, en ook omdat een bassnaar volgens mij wat meer hout kan verdragen.

De klank Ik geloof dat vooral het werken met de dubbele gaatjes een belangrijke weerslag heeft, aangezien de hoek van de snaar met de kam erg vergroot wordt, waardoor de neerwaartse kracht van de snaar op de kam vergroot, waardoor ik een krachtiger klank krijg.