De hals, de hiel en de toets

                 

 

De hals-kop verbinding:

Op klassiekr wijze:       Op steelstringwijze:    

De stemmechanieken.

Tot 2016 gebruikte ik de gekende mechanieken van Schaller met 16:1 ratio

Dit zijn zeer betrouwbare mechanieken, waarover ik in mijn 20 jaar bouwen nog nooit klachten over heb gehad. Maar ik ben zelf nooit zot geweest van graveringen van mechanieken, en eindelijk zijn er ook mechanieken zonder gravering bij Schaller. Deze hebben bovendien een 18:1 ratio en ball bearers (ook bij de zwarte - staat anders op de foto). Een serieuze upgrade. Hieronder de verschillende uitvoeringen die ik heb liggen.

     

 

En dan heb ik ook nog een paar Shertler mechanieken liggen, individuele mechanieken met een 18:1 ratio.

De esthetica

Esthetica, maar ook bespeelbaarheid zijn belangrijke elementen voor hals, hiel en toets. Om met de cutaway een lichte voet te krijgen, zonder de tussenoplossingen die je meestal ziet, heb ik de zijkant getorst. Dit is iets wat je heel weinig zult zien  bij andere gitaren (en dus nóg een reden om een LudArt gitaar aan te schaffen), omdat het bouwtechnisch voor nogal wat problemen zorgt.

De toets wordt schuin afgesneden vanaf de zestiende fret, en wel zodanig dat er een twintigste fret kan worden gezet. Dit geeft een modernere aanblik. Mijn belangrijkste reden om zo te werk te gaan, is dat de negentiende fret op een klassieke toets nooit mooi uitkomt: ofwel wordt hij gebroken, ofwel ligt hij vlak tegen het klankgat. Ik hou van geen van beide. Bovendien heb ik nog nooit in een stuk op de zeventiende fret of hoger gespeeld op de bassnaren.

Het hout De hals is loofboomceder, een lichte en zeer stabiele houtsoort, die bovendien zeer goede elastische kenmerken heeft. Sinds 2015 krijgt deze een carbonversteviging mee: een zeer licht maar zeer rigide materiaal. Hierdoor dempt de hals de klank minder. De toets is ebben.
De bouwwijze

De hals-kop verbinding doe ik op de steelstring manier, omdat het sterker is, en ik vind het zelf ook mooier:je komt er voor uit dat er een verbinding bestaat, en de voeg wordt niet weggestoken (wat toch nooit 100% kan).

Zoals al gezegd, de torsing zorgt voor wat bouwtechnische problemen: ten eerste moet de torsing juist lopen, en vervolgens moet de geplooide zijkant terug helemaal worden aangepast naar het bovenblad. Maar voor het spelen loont het echt wel de moeite.

De toets wordt ook licht rond gezet, wat voornamelijk het nemen van barrés vereenvoudigt.

De klank De hals is volgens mij wel een belangrijk element in de klankvorming. Vandaar mijn keuze van de houtsoorten, die volgens mij voor een klassieke (of beter: nylonstring gitaar) optimaal zijn.