De Gitaar

Ik categoriseer mijn gitaren graag onder de "moderne nylonstring" gitaren. Hiermee wil ik aangeven dat ik geen klassieke gitaren sensu stricto wil bouwen. Dit komt ook voort uit mijn standpunt als muzikant: op elk instrument mag alle muziek gespeeld worden. Ik vind het leuk om een barokconcert te horen op zo authentiek mogelijke instrumenten, maar niets houdt me tegen te genieten van Bach gespeeld door elektrische instrumenten (ik vind de toccata in Re mineur door Sky nog altijd een voltreffer).

Hierdoor ben ik ook vrij gaan zoeken naar mijn eigen vorm. Hieronder vind je een foto van een van mijn gitaren (gebouwd in 2010). Als je met de muis erover gaat, zul je merken dat je van bepaalde elementen een aanwijzer krijgt (met name: de body, de kam, de hals, de kop). Als je hierop klikt, krijg je meer informatie over dat onderdeel van de gitaar.

 

de kam de kop de hals de rozet de body de body de kam de rozet de body de body de body de hals de kop

Een korte geschiedenis van mijn gitaren:

1992 - 1994: mijn eerste stappen, maken van een hommeltje en een romantische gitaar

1994 - 2001: vanuit copies (Friedrich, Hernandez y Aguado) op zoek gegaan naar een eigen model, terwijl ik in Puurs les volgde. Eerst was er de cutaway, dan een eigen ontwerp van rosette en kop, en dan een eigen bebalking.

2001 - heden: verder  zoeken naar de optimale gitaar. Het kammetje werd al enkele malen aangepast, de cutaway werd getorst (een uniek element in mijn gitaren, wegens moeilijk voor de bouwer), de bebalking kende kleine aanpassingen (met een uitstapje in 2015 naar een héél andere bebalking),er kwam een resonatorgat in de zijkant en een carbonversteviging in de hals.

Al bij al: het blijft een klassieke gitaar, maar vanuit mijn overtuiging dat de beste nog moet gebouwd worden, blijf ik zoeken naar aanpassingen/verbeteringen.