De Bouwer

Ludwig

Hallo, mag ik me even voorstellen? Ik ben Ludwig Geudens, een gitaarbouwer uit Antwerpen. Je vindt me in de Haantjeslei 102 te 2018 Antwerpen. Ik heb geen winkel, maar enkel een atelier, dus mocht je me willen bezoeken, even een mailtje sturen.

: (foto: met dank aan Jente: https://www.instagram.com/jentegraphy/)

Op mijn vijftiende begon ik gitaar te spelen, en na een aantal jaren wou ik een echt goede gitaar. Ik had ooit al gehoord van een opleiding instrumentenbouw. In 1992 ben ik dan gestart met de cursus gitaarbouw in het Centrum voor muziekinstrumentenbouw in Puurs. Onder leiding van Walter Verreydt leerde ik daar alle technieken en de juiste instelling die nodig zijn om een goede klassieke gitaar te bouwen. Ik maakte ook nog een uitstapje naar de bouw van een akoestische basgitaar (steelstring) en ben vervolgens op zoek gegaan naar mijn eigen model.

In 2010 ben ik als bouwer dan professioneel geworden, omdat ik op dat ogenblik echt content was van 'mijn' model. Er zullen nog geregeld vernieuwingen komen, maar ik ben zeker dat ik over 30 jaar nog trots zal zijn op die eerste gitaar die ik verkocht heb.

Het logo

Ik krijg veel "feedback" over mijn logo, zoals je het hier linksboven ziet. Zoals je ziet is het gewoon mijn naam, maar velen zien de 'S' niet staan, en denken dat er 'Ludwig Geuden' staat. Het beeld dat ik in gedachten hou voor dit logo is de scarabee, in Egypte symbool van lang en gelukkig leven.

Luthier d'art

Ik noem mezelf luthier d'art, omdat ik wil doen waar ik zelf zin in heb. Natuurlijk sta ik open voor nieuwe, goede ideeën en wordt niets zomaar weggewuifd. Ik wil echter wel uiteindelijk mijn zin doen, als ik ervan overtuigd ben dat dat mijn ding is. Zo zal ik in principe altijd gitaren met cutaway bouwen. Enkel bij mijn allereerste gitaar (een copie van een 19de eeuws model) en een specialleke (klankgaten in de zijkanten) heb ik dit niet gedaan. Al de andere tot nog toe gebouwde gitaren hebben dat echter wel. Dit maakt het bouwen moeilijker, maar omdat het zoveel voordelen heeft voor de bespeelbaarheid en de klank, blijf ik het doen.

Ik kan natuurlijk rekening houden met specifieke wensen als je een LudArt gitaar wilt, maar met een aantal aanpassingen. Als je kleine handen hebt, kan daar rekening mee worden gehouden bijvoorbeeld. Maar mijn basisinstrument blijft wel behouden. Dus vraag me niet een volledig getrouwe copie van een (ik zeg maar wat) Hauser gitaar te bouwen, want dat is mijn ding niet, daarvoor kun je bij anderen terecht.

Wat ik wel direct op aanvraag wil bouwen is de 'elektrische' gitaar die je vindt bij mijn andere instrumenten (zie de onderstaande link van de tussendoortjes). Ik herinner me dit als een zeer aangenaam bouwproces, en wil dat nog wel eens herhalen als iemand daar interesse in heeft. Zeker sinds Chiara (zie dagboek) zo'n gitaar heeft gebouwd, heb ik er nog wel eens zin in. Dit onder voorbehoud dat ik het juiste hout te pakken krijg voor de body natuurlijk.

Zoals gezegd, het is een uit de hand gelopen hobby, en dus kunnen tussendoortjes al eens. Ten eerste voor de fun, maar ook omdat je weer nieuwe problemen tegen komt, die leiden naar oplossingen die je ook in de gitaarbouw kunt gebruiken. Wil je de tussendoortjes bekijken? Die bevinden zich hier.

Mijn manier van werken

Ik werk zeer manueel aan mijn gitaren, wat je kan zien in onderstaande foto's van mijn atelier en werkmaterialen.  

                 

De voornaamste reden is dat gitaarbouw voor mij een passie is en dat ook moet blijven. Ik wil genieten van het contact met het hout. Tant pis als hierdoor de productie beperkt blijft. Ik ben ervan overtuigd dat ik in dit systeem de beste gitaren kan maken, omdat er geen tijds/prestatiedruk is. Ik neem de tijd om alles optimaal aan te pakken.

Een tweede reden is dat, als je alles met de hand doet, en trager werkt, je véél meer controle hebt over wat er gebeurt, en je in elke stap kunt afwegen wat de juiste aanpak op het moment is.

Bovendien (echt waar!) kun je manueel veel preciezer werken dan met doorsnee machines. En de echt goede machines kosten zo veel geld dat je wel erg veel gitaren moet bouwen en verkopen om dat financieel haalbaar te maken.