De body

 

    

Ik heb ook een keer een 'bloempotbebalking' gemaakt, vanuit het idee dat deze een relatief slap blad veel verstevigt zonder al te veel balkjes te moeten zetten. Het resultaat: het is een fijne gitaar geworden (zie de shop -  small hands gitaar). Het experiment heeft getoond dat je inderdaad met de bebalking het bovenblad kunt sturen naar waar jij wil.

  

De esthetica

Omdat ik met een cutaway wil werken, vind ik het belangrijk dat het voorstuk van de gitaar redelijk lang was. De vorm ligt redelijk dicht bij die van Friedrich, een Frans bouwer.

Ook de kleur is belangrijk voor mij: ik wil gitaren met een warme klank, en wil dit onderstrepen door warme kleuren te gebruiken. Mijn absolute favoriet voor rug en zijkanten is Indische palissander: een mooie donkere houtsoort, die een rustige tekening heeft (tegenover bijvoorbeeld Rio palissander).

Het hout Rug en zijkanten: Indische palissander; bovenblad: vuren of ceder (ik heb ook eens een combinatie genomen en dat klinkt goed, maar die is erg veeleisend wat betreft de atmosferische omstandigheden). Bebalking: vuren op het bovenblad, ceder op de rug. Lijmreepjes: linden (ook de geur moet juist zitten!).
De bouwwijze

Het plan toont een redelijk klassieke opbouw, waarbij ik tracht een grotere ruimte te creëren voor de bassen, en op de diskantzijde een steviger bouw verkies voor de helderheid van de tonen. Ook de bouw zelf verloopt redelijk klassiek, met weinig moderne trukjes zoals vacuümlijmen. Als lijm wordt een combinatie gebruikt van Titebond en warme lijm, al naargelang het werk dat ik aan het doen ben.

Sinds 2013 werk ik met een resonatorgat en met extra versteviging van de zijkanten (zie ook de shop). Ik begrijp niet dat het niet nog meer gebeurt. Resultaat: zowel jij als gitarist als het publiek geniet van een opener klank.

De klank Het spreekt voor zich dat de body de belangrijkste klankvormer is. Mijn basisidee is om de bassen zo rijk mogelijk te maken en de hoge tonen zo helder mogelijk, waarbij er toch een mooi geheel ontstaat.In een ouder model heb ik het volume van de gitaren ook vergroot om dit te bekomen, maar dat heb ik betaald met een mindere projectie, dus daar ben ik van afgestapt.